Sunday, March 2, 2008

Η ελευθερία διακίνησης ιδεών δεν θα φιμωθεί!

Αυτό είναι το δόγμα κάθε εξουσίας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται συγχρονισμένα και παγκόσμια πλέον οι νομοθετικές, και εκτελεστικές εξουσίες πάντα με την αρωγή των κατασταλτικών δυνάμεων. Επικαλούμενοι την ασφάλεια των πολιτών από "ανώνυμες συκοφαντίες" προσπαθούν να πλήξουν την ανωνυμία, ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του διαδικτύου, τον σκόπελο στον οποίο προσκρούουν οι απόπειρες ελέγχου του.

Το "φωτεινό" παράδειγμα της Κίνας μερικά χρόνια πριν, ακολουθούν πιστά πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Οι αρχές της Κίνας συνέλαβαν 61 άτομα επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να καταστεί η χώρα η μεγαλύτερη στον κόσμο φυλακή για διαφωνούντες μέσω του διαδικτύου, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εδρεύουσας στο Παρίσι οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η Ιταλική κυβέρνηση έχει την αποκλειστικότητα στον τσαμπουκά και στο κλείσιμο ιστοσελίδων στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Οι Ιταλοί ενεργούν ακριβώς όπως η Κίνα στο θέμα της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Βαφτίζει τις ιστοσελίδες τρομοκρατικές και επεμβαίνει η αντιτρομοκρατική αστυνομία χωρίς εισαγγελική κάλυψη κλπ.

Στην Ελλάδα, η πρώτη προσπάθεια φίμωσης και καταστολής στο διαδίκτυο αφορά την υπόθεση του blogme.gr ενώ αυτές τις μέρες για δεύτερη φορά γίνεται προσπάθεια καταστολής της ελεύθερης έκφρασης, με αφορμή μηνύσεις που υπέβαλαν επώνυμοι διαπλεκόμενοι στο blogpress-gr. Με αφορμή αυτή την υπόθεση, ετοιμάζεται νομοσχέδιο με σκοπό να περιοριστεί και να ελεγχθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομοκρατημένη και σε βαθιά θεσμική κρίση εξουσίας, που με τρομονόμους προσπαθεί να κρύψει τη διαφθορά της και να εκφοβίσει οποιαδήποτε πηγή ενημέρωσης δεν ελέγχεται, δεν χειραγωγείται... αλλά απελευθερώνει τον δυναμισμό, την ορμή και την αυθεντικότητα της νέας εποχής.

Συγκεκριμένα, δημόσιο πρόσωπο μήνυσε το Blogme.gr για δυσφήμιση και άσεμνο σατιρικό περιεχόμενο. Το πρόσωπο αυτό σατιρίζονταν μέσα από τις σελίδες κάποιου άλλου blog, το οποίο ήταν καταχωρημένο στο directory του Blogme και στις υπηρεσίες ροής RSS. Ακολούθησαν: σύλληψη, κατάσχεση του σκληρού δίσκου, παραμονή στο κρατητήριο και προσαγωγή στην εισαγγελία.

Αν η κριτική, ο σχολιασμός και η σάτιρα ποινικοποιούνται, και ειδικά ενός δημοσίου προσώπου, τότε για ποιά ελευθεροτυπία μιλάμε, για ποιά ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ποιά ελευθερία λόγου...

Με το πρόσχημα της προστασίας των πολιτών, η Ελληνική Κυβέρνηση, ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο τα blogs, θα υπάγονται και θα δίνουν αναφορά στο ΕΣΡ, ενώ παράλληλα, όλοι οι bloggers θα είναι υποχρεωμένοι να γράφουν στη κεντρική τους σελίδα, το όνομα του βασικού διαχειριστή.

Πρώτον, οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμου υπεύθυνο του blog.

Δεύτερον, το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.

Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.

Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η συντηρητική και μεσαιωνικοσκοταδιστική λαίλαπα της αδέξιας , επάρρατης και επηρμένης Δεξιάς σαρώνει και το πιο σημαντικό αγαθό του αιώνα μας την επικοινώνια , επιχειρεί να βάλει καλούπια στο θέμα της ελευθερίας έκφρασης και μας γυρνάει στην εποχή όπου βιβλία και ιδέες όχι απλά αποδοκιμάζονταν αλλά εξευτελίζονταν δια της οδού του καψίματος.

Η αδυναμία πρακτικής αντιπολίτευσης και παραγωγής ουσιώδους πολιτικού λόγου του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι εμφανής και στο φλέγον ζήτημα των blogs.... Ενός σύγχρονου θέματος μα τόσο διαχρονικού συνάμα αφού <<μεγάλοι αδερφοί>> υπήρχαν και θα υπάρχουν, και όπως φαίνεται πλέον και η αστυνομία της σκέψης είναι προ των πυλών... Στρατιωτική πειθαρχία και υποταγή στα κελεύσματα της εξουσίας και σιωπή των διαφορετικών απόψεων και εκτιμήσεων είναι η εφαρμογή του οργουελιανού μοντέλου στη πράξη από μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση από κοντά, που υιοθετούν από κοινού, αντιδημοκρατικά μέτρα για να περιορίσουν ή να νομίσουν ότι περιορίζουν το τσουνάμι των cyber-αγωνιστών ή απλά εκφραστών διαφορετικών θέσεων....

Όπως λέει και ο Λουίτζι Πιράντελλο <<έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε>> ένα ρητό που θα πρέπει να έχουν ως μπούσουλα στο μέλλον οι επίδοξοι ηλεκτρονικοί αμφισβητίες του βαθύτατα αντιδημοκρατικού συστήματος που επιδιώκεται να θεσμοθετηθεί.

1 comment:

Mr. Pink said...

Welcome Ri(n)go!

Ωραίο το πρώτο σου κείμενο, επίκαιρο. Δεν πολυπαρακολουθώ την επικαιρότητα, διότι αυτές οι σάτιρες, που αναφέρεις ως λόγο της μήνυσης προς το blog που έκλεισε, είναι οι μόνες που δε με κάνουν να γελάω: όλα τ' άλλα είναι για γέλια.

Και όσο για την ελευθερία διακίνησης ιδεών, αυτή δεν υπήρξε ποτέ: είναι κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη ή καλύτερα το Βέλγιο. Προσωπικά, δε δίνω δεκάρα για το αν μου επιτρέπουν να λέω τη γνώμη μου ή όχι, γιατί εγώ θα το κάνω, όπως και νά 'χει. Και μάλιστα, επώνυμα. Δε μου αρέσει καν η ιδέα της ανωνυμίας. Δε θα έδινα ποτέ σημασία σε μια ανώνυμη άποψη. Λίγη λογοκρισία χρειάζεται, δε νομίζεις?

Ὀσο για το αντιδημοκρατικό σύστημα που θα θεσμοθετηθεί, ούτε αυτό με τρομάζει: όπως έλεγε ο Πλάτων, άλλωστε, "η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα κακής διακυβέρνησης".

Keep up the good work!