Monday, March 3, 2008

Αντίο Dr. Nick!


Όταν παρακολουθώ μία ταινία δίνω μεγαλύτερη προσοχή στους δευτερεύοντες χαρακτήρες, παρά σε οτιδήποτε άλλο σ' αυτή. Με κάνουν να νοιώθω πιο άνετα και χαλαρά, ακόμη και σε δραματικές σκηνές, και να αποστασιοποιούμαι ή να ταυτίζομαι, ανάλογα με την περίσταση, αποδομώντας την πλοκή και επιλέγοντας την οπτική γωνία που μου ταιριάζει (ειδικά όταν δε συμπαθώ τους πρωταγωνιστές ή τους χαρακτήρες που υποδύονται). Ο κάθε δευτερεύων χαρακτήρας έχει να πει ο ίδιος μια ιστορία, είτε για τον εαυτό του, είτε για τους πρωταγωνιστές, και πάντα η δική του εκδοχή μου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα, καθώς δεν έχει το άγχος του πρωταγωνιστή και αμβλύνει έτσι τα πιθανά τραγικά ή κωμικά στοιχεία της ταινίας.

Παρακολουθώ την τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (ναι, τα προηγούμενα ήταν εισαγωγή). Το 1991 έκανε την εμφάνισή του σ' αυτή ένας νέος χαρακτήρας, ο Dr. Nick Riviera και έγινε σχεδόν αμέσως ένας από τους αγαπημένους μου. Το επεισόδιο είχε τον τίτλο Bart Gets Hit by a Car και δεν ξέρω πότε πρωτοπροβλήθηκε στην Ελλάδα. Έκτοτε, συμμετείχε σε πολλά επεισόδια, αν και μόνο σε δέκα ως ομιλών χαρακτήρας. Από το επεισόδιο Much Apu About Nothing συμπεραίνει κανείς πως δεν ήταν Αμερικανός πολίτης, αλλά παράνομος μετανάστης. Εικάζεται πως καταγόταν από την Αργεντινή, αλλά κάτι τέτοιο δε δηλώνεται πουθενά στη σειρά με ρητό τρόπο. Ο σχεδιασμός του χαρακτήρα βασίστηκε στον Gábor Csupó, animation executive producer των επεισοδίων των πρώτων κύκλων της σειράς, και η χαρακτηριστική φωνή του (Hank Azaria) ήταν εμπνευσμένη από το χαρακτήρα Ricky Ricardo (Desi Arnaz) της σειράς I Love Lucy.

Ήταν πτυχιούχος της ιατρικής σχολής Hollywood Upstairs Medical College, αλλά οι τίτλοι του δε σταματούν εκεί: Mayo Clinic Correspondence School, Club Med School, Female Body Inspector, I went to medical school for four years and all I got was this lousy diploma, σύμφωνα με τα πτυχία που φαίνονται στην πρώτη του εμφάνιση. Η κλινική του ήταν walk-in, βρισκόταν στη διεύθυνση 44 Bow Street και μπορούσε κανείς να τον βρει στα τηλέφωνα 555-NICK και 1-600-DOCTORB (το B δηλώνει τη λέξη bargain). Εμφανιζόταν συχνά σε telemarketing και συχνά μετέτρεπε τις εγχειρήσεις του σε τηλεοπτικά shows, ενώ ήταν και ο εφευρέτης του Spiffy, το οποίο παρουσιάζει στο επεισόδιο Saturdays of Thunder και χαρακτηρίζεται ως the 21st century stain remover. Ο υποδηλούμενος εθισμός του στις ναρκωτικές ουσίες και οι αγωνιώδεις προσπάθειές του, ώστε να μη χρειαστούν οι ασθενείς του ιατροδικαστική εξέταση, τον κατέστησαν παρεξηγημένη φιγούρα.

Εντάξει, είχε κάπως παράδοξες μεθόδους και κάποιοι τον χαρακτήρισαν κομπογιαννίτη, όπως η Marge που είχε πει ότι δεν είναι καν γιατρός, αλλά εγώ θυμάμαι το γέλιο. Και την εχεμύθεια. Στην κλινική του Dr. Nick δε χρειαζόταν να σκαρφίζεσαι ιστορίες για να δικαιολογήσεις το πώς βρέθηκε εκείνη η σφαίρα στα έντερά σου. Ο Dr. Nick σε συμβούλευε να σκεφτείς μια ιστορία για να πεις στο δικαστήριο, ενώ σημείωνε στα χαρτιά του τη διάγνωση: ληστεία κάβας. Και, φυσικά, ήταν πιο οικονομικός από τον άλλο γιατρό της σειράς. Και πιο πρόθυμος: αναλάμβανε όλες τις υποθέσεις. Και, σίγουρα, πιο εφευρετικός. Στο επεισόδιο The Girl Who Slept Too Little τον βλέπουμε να ξεθάβει πτώματα στο νεκροταφείο για να χρησιμοποιήσει τα μέλη και τα όργανά τους στις εγχειρήσεις του. Για να είναι φτηνός από κάπου πρέπει να γίνουν περικοπές. Ωστόσο, αν και δημιουργήθηκε για να σατιρίσει τους ανήθικους εκείνους γιατρούς που εξασκούν την ιατρική μόνο για τα χρήματα χωρίς καμία ηθική και κανένα ενδιαφέρον για την υγεία των ασθενών τους, το ιατρικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (που από ό,τι έχω καταλάβει είναι σοβαρό έντυπο) συμπεραίνει πως είναι ένα από τα καλύτερα μοντέλα γιατρών.

Αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν η φράση Hi, everybody! που έλεγε όταν έμπαινε σε ένα δωμάτιο, για να ακολουθήσει η απάντηση Hi, Dr. Nick! με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά, ακόμη και αν δεν ταίριαζε στην περίσταση. Και φυσικά οι διάφορες παραλλαγές αυτής της φράσης, όπως Guten Tag, everybody! από την αυστριακή εκδοχή του, Shalom, everybody! από την εβραϊκή εκδοχή του και Hi frozen body! απευθυνόμενος στο γέρο Jasper, ο οποίος κλείστηκε στο ψυγείο του mini-market και πάγωσε. Αντιστρόφως, στο επεισόδιο με τον Mel Gibson είναι ο ηθοποιός που λέει Hi, everybody! και ο γιατρός που απαντά Hi, Mr. Gibson.

Εκτός της σειράς, οι ημιπαράνομες δουλειές του Dr. Nick, απ' ό,τι φαίνεται, περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου στον Theodore Whatchewtalkinaboutwillis Cleaver (αργότερα έγινε γνωστός ως Jenna Jameson) για 40$ και την εξέταση του κόλπου της Kate Moss, όπου έβγαλε την περίφημη διάγνωση Hi, everybody! Well, it seems to me that her head is full of shit.

Τις προάλλες, λοιπόν, που έβλεπα την ταινία τρομοκρατήθηκα, όταν είδα ένα τεράστιο κομμάτι γυαλιού να πέφτει πάνω του. Εκείνος είπε Bye everybody!, σαν να μη συνέβη τίποτε φοβερό, και πέθανε. Κάποιοι λένε πως οι παραγωγοί της σειράς θα τον "αναστήσουν". Δεν ξέρω. Δεν πρέπει να ήταν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες. Λίγο η έλλειψη επαγγελματισμού (άλλοι το είπαν ανικανότητα!), λίγο η προθυμία του να αναλαμβάνει αμφισβητούμενες, παράνομες, κάπως βρόμικες υποθέσεις, όλα αυτά τον έκαναν κάπως σκοτεινό σα χαρακτήρα. Και το σκοτεινό του στοιχείο αναμειγνυόταν με τον πρόσχαρο χαιρετισμό και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, πέρα από τα ξεπλυμένα cliché της σύγχρονης pop κουλτούρας.

Bye, Dr. Nick!

No comments: